Inspiraatio innovaatioon

Inspiraatio tulee välillä yllättäen, äkkiarvaamatta. Välillä se tulee pakottaen. Kuten jo liiankin paljon jauhettu korona-kevät todisti. Ihmisellä on sisäänrakennettuna hyvin primitiivinen reaktio: Taistele tai Pakene. Jota ihminen soveltaa tiedostamatta myös työelämässä. Tämän vuoksi joudun nostamaan korona-esimerkin esille, kun bloggaan ammattillisen opetuksen sateenvarjon alla.

 

Ammatillinen opetus siirtyi käytännössä yön yli verkkoon, joka on loistava esimerkki Taistele-reaktiosta. Käärittiin hihat ja laitettiin homma toimimaan ja opetus jatkui, mikä oli mahtisuoritus. Toki rakenteita oli valmiina, tekniikka kehittynyt ja monia kokeiluja jo käytössä. Mutta miksi kyseistä siirtymää ei ollut hyödynnetty jo aiemmin, jos siinä onnistuttiin noinkin kätevästi?


Lopullinen sitoutuminen ja päätös puuttui. Johtuen ihmisen toisesta reaktiosta: Pakene. Tämä reaktio kun on se turvallisempi ja korostuu työelämässä. Pakenemalla pysyy hengissä. Ja pakeneminen jättää aina vaihtoehtoja siitä mihin suuntaan paetaan ja kuinka pitkälle, jolloin työelämässä tupataan jättämään vähän porttia auki moneen suuntaan.

 

Tämän vuoksi kaivan taskustani innovaatio-kortin. Innovaatio on loistava brändi Pakene-reaktion taklaamiseen. Innovaatio on lupa Taistella ja onneksi työelämässä Taistelu ei aina johda kuolemaan, kuten savannilla aikoinaan. Mutta kuten puskista kuuluvan rasahduksen kimppuun hyökkääminen tarkoitti välillä maittavaa lounasta ja henkiinjäämistä (välillä katkenneita luita tai hengenlähtöä), niin sitä se tarkoittaa työelämässäkin.


Työpaikkasi, heimosi, kasvaa ja luot lihavampia vuosia sitä enemmän mitä enemmän taistelet Innovaation hengessä. Innovaatio antaa sinulle luvan kokeilla, epäonnistua, kasvaa, kiihdyttää ja muuttaa. Innovaatio antaa luvan haastaa rakenteita, käyttää hyväksi dataa ja omaa tunnetilaa. Mutta innovaatio ei ole Innovaatio ennen kuin se viedään lopullisesti käytäntöön asti, tuottamaan hyötyä. Oikean innovaation pahin vihollinen on Pakene-reaktio, jossa jätetään taas sitä porttia auki.

 

Kannustankin jokaista heittäytymään saaliin perään niin sanotusti All In, sillä Innovaation ei myöskään tarvitse olla ikuinen sitoutuminen yhteen suuntaan. Vaan Innovaatio antaa luvan heittäytyä All In sitten taas seuraavaan suuntaan, jos alkuperäinen loikka aiheutti katkenneita luita. Suunnitelkaa 20 tuntia, kokeiltaa 20 päivää, jonka jälkeen sitoutukaa 20 viikoksi ja nostakaa kunnianhimoa.


Maailmassa, jossa tarpeeksi hyvä on kuollut. Kaikki on yhteydessä toisiinsa, kaikki on yhtä erinomaista ja suorituskyky on saavuttamassa täydellisyyttä - miksi tyytyisit vähempään? Taistele tai pahimmassa tapauksessa estät kehittymistänne pitämällä kiinni vanhoista turvallisista rakenteista, joita ei enää ole.


Koskaan ei ole valmista maailmaa, on vain uusia alkuja, ja kun ymmärrät ja hyväksyt sen, olet lähempänä tekemään ja näkemään asiat eri tavalla. Olet lähempänä innovoimaan ja uudistamaan ajatuksiasi, visioitasi, ja luomaan tilaa uusille ideoille virrata sinua kohti.
Esimerkiksi: Mikä on seuraava askel ammatilliselle opetukselle, kun verkkoonkin siirtyminen sujui yön yli? Mikä on se suunta mihin tulisi mennä seuraavaksi ja kuka uskaltaa sinne heittäytyä ensimmäisenä?


Toivon, että jatkossa inspiraatiot innovaatioihin ei tulisi ulkoisten voimien pakottamana vaan oman Taistelutahtosi takia, tuoden lukuisia lihavia vuosia.

 

Kirjoittajana Niko Tuominen

 

Niko Tuominen on toiminut viimeiset 20 vuotta kansainvälisen liiketoiminnan parissa, välillä luennoiden ja bloggaillen ”omaksi terapiakseen” eri yrityksille tai oppilaitoksille: Innovaatiosta, tulevaisuuden työstä ja holistisesta myynnin johtamisesta. Nyt Niko toimii Advisorina, Fellowmind-Konsernissa, joka on kansainvälisesti palkittu IT-talo, joka työllistää yli 1400 asiantuntijaa, 6 eri maassa. Fellowmind-konsernissa on digitaalisen maailman neuvonantajia, konsultteja ja teknisiä toteuttajia. Jotka auttavat johtamaan liiketoimintaa paremmalla näkemyksellä sekä varmistamaan kilpailukykyä myös tulevaisuudessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: Saat viimeisimmät uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan postilaatikkoosi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso.

Tästä voit tutustua tietosuojaselosteeseemme.