Miten itseään voi kehittää työn ohessa?

Miten opiskelu onnistuu työn ohessa? Jatkuva opiskelu on taloushallinnon asiantuntijoille työssä onnistumisen perusedellytys mutta myös mahdollisuus pitää mieli virkeänä ja työmotivaatio kohdillaan. Opiskellessa oma ajattelu kehittyy, ammattitaito syvenee ja uramahdollisuudet paranevat. 

Työelämä muuttuu valtaisaa vauhtia, mikä näkyy erityisesti taloushallinnon ammattilaisten arjessa. Monen kohdalla opinnot ja tutkintonimike ovat saattaneet vanhentua ja käyntikortissakin talouspäällikön kohdalla voi nykyisin lukea CFO tai Controller. 

Taloushallinnon asiantuntijoilta edellytetään jatkuvaa työssäoppimista - ehkä jopa enemmän kuin monilta muilta. Lakimuutosten, viranomaisohjeistusten, työehtosopimusten ja oikeuskäytäntöjen seuraaminen ja käytäntöön soveltaminen vaativat jatkuvaa valveutuneisuutta. Taloushallinto- ja toiminnanohjausjärjestelmiä päivitetään usein ja päivitykset tuovat mukanaan omat haasteensa työtehtävien hoitoon. Automatisoinnin myötä dataohjautuvuudesta on tullut yritysjohtamisen uusi musta. Kun yritykset kehittävät toiminnanohjaustaan, odotetaan taloushallinnon asiantuntijoilta uusien raportointikäytänteiden ja analytiikkataitojen omaksumista.

Taloushallinnon asiantuntijoilta edellytetään jatkuvaa työssäoppimista - ehkä jopa enemmän kuin monilta muilta.

Suomesta ei taida löytyä kovin montaa taloushallinnon osaajaa, jonka työnkuva ja vastuut eivät olisi muuttuneet viimeisten vuosien aikana. Stressiä siis pukkaa. Miten sinä pysyt myllerryksessä mukana? Tässä muutama vinkki itsensä kehittämiseen työn ohessa.

Opi johtamaan itseäsi ammattimaisesti

Taloushallinnon asiantuntijat suhtautuvat oman ammattitaitonsa kehittämiseen yleensä avoimin mielin. Mutta usein arki hiertää vastaan eikä aikaa työn ulkopuoliseen opiskeluun tahdo löytyä.

Työn ohessa opiskelu vaatii hyvää ajanhallintaa. Ensimmäinen taito, jonka työssä käyvä aikuisopiskelija joutuu opettelemaan, on kyky johtaa itseään. Opiskeluun käytetty aika on aina pois jostain. On siis osattava tehdä kompromisseja ja tinkiä täydellisyydestä. Kotityöt on jätettävä vähemmälle tai niitä pitää osata siirtää muille perheenjäsenille tai jopa ostaa ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Ehkä joitakin harrastuksiakin on kyettävä laittamaan väliaikaisesti tauolle.

Monia auttaa elämän tarkka aikatauluttaminen opiskelujakson ajaksi. Kalenterista kannattaa raivata tilaa luennoille ja opiskelutehtävien tekoon esimerkiksi parina iltana viikossa tai lasten mentyä nukkumaan. Opi hyödyntämään taukoja ja käytä työmatkat opiskelemiseen.

Yöunista ei kannata tinkiä, sillä väsyneet aivot eivät pysty omaksumaan uutta.

Pidä huolta, että kalenterista löytyy aikaa myös levolle. Yöunista ei kannata tinkiä, sillä väsyneet aivot eivät pysty omaksumaan uutta. Tee myös varasuunnitelma-B siltä varalta, että flunssa yllättää tai lapsi sairastaa. Älä aseta itsellesi liian suuria tavoitteita - tee mielummin vähemmän pidemmän ajanjakson kuluessa kuin enemmän lyhyessä ajassa.

Varaudu myös nipistämään menoista. Ota tarvittaessa palkattomia vapaapäiviä töistä ja rajoita ylitöiden tekoa. Moni työnantaja on valmis tukemaan työntekijää, joka kehittää ammattiosaamistaan varsinkin, jos uudet taidot hyödyttävät yritystä.

Tunnista millainen oppija olet

Kun aikuisena lähtee opiskelemaan, huomaa melko nopeasti, että nippelitiedon omaksuminen ei enää onnistu niin kuin nuoruudessa. Myös opiskeluvalmiudet saattavat olla ruosteessa.

Kun opiskelee osa-aikaisesti, on tärkeää oppia oppimaan tehokkaasti. Ensimmäinen askel on tunnistaa, millainen oppija olet ja pyrkiä valitsemaan sellainen opiskelumuoto, joka tukee oppimistapaasi.

Kun opiskelee osa-aikaisesti, on tärkeää oppia oppimaan tehokkaasti.

Visuaaliset oppijat oppivat parhaiten, kun saavat lukea ja katsella videoita hiljaisuudessa sekä tutkia rauhassa kuvia, kaavioita, taulukoita ja käsitekarttoja. Auditiivisten oppijoiden kannattaa kuunnella podcasteja ja käydä luennoilla kuuntelemassa luennoitsijoita. Ääneen lukeminen ja ryhmässä puhuminen tukevat myös auditiivisen oppijan oppimista. Taktiilinen oppija oppii käsillä tekemisen kautta. Hänelle on tärkeää päästä itse kirjoittamaan,

piirtämään ja rakentamaan malleja. Kinesteettisen oppijan oppiminen tehostuu, kun hän saa liikkua ja tehdä asioita käytännössä. Opiskellessa häntä saattaa auttaa esimerkiksi musiikin kuuntelu ja jalan heiluttelu rytmissä. Emme ole yksistään yhtä oppimistyyppiä, mutta usein joku näistä on hallitsevassa asemassa. 

Verkossa vai luokassa - kumpi sopii sinulle paremmin?

Ajat ovat muuttuneet ja akateemisten tutkintojen suorittaminen ei pelkästään enää riitä. Moni työnantaja arvostaa yhä enemmän ammattisertifikaatteja ja täsmäkoulutuksia. Meille aikuisopiskelijoille tämä on hyvä uutinen sillä harva jaksaa työn ohessa lähteä suorittamaan useamman vuoden kestäviä opintoja.

Nykypäivänä taloushallinnon ammattilaisille on tarjolla paljon opiskeluvaihtoehtoja. Esimerkiksi Eduhouse järjestää täsmäluentoja, lyhyitä kursseja sekä KLT- ja PHT-tutkintoihin tähtääviä valmennuskursseja verkossa. Eduhousen koulutukset sopivat kiireisille taloushallinnon asiantuntijoille, jotka haluavat päivittää tietojaan tiiviissä paketissa.

Verkkokurssit ja etäopiskelu ovat houkutteleva vaihtoehto työssä käyville.

Verkkokurssit ja etäopiskelu ovat houkutteleva vaihtoehto työssäkäyville, koska luennot ja tehtävät voi suorittaa silloin kuin itselle parhaiten sopii. Laajempien opintokokonaisuuksien yhteydessä itseopiskelu vaatii kuitenkin tiukkaa itsekuria, ja erityisesti auditiiviset oppijat saattavat kaivata luokkaopetuksen vuorovaikutteisuutta opiskeluunsa.

Mitä luulet, millainen oppija sinä olet? Kumpi sopii sinulle paremmin - opiskelu verkossa vai luokassa alan parhaiden asiantuntijoiden opastuksella? 


Eduhousen koulutussisältöihin voit tutustua tarkemmin eduhouse-palvelussa. 

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: saat uusimmat uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso