LOADING...
 • Eduhouse Summit | 03.04.2019 | Sanna Kaarlejärvi

  Eduhouse Summit 2019 - Robotti työkaverina taloushallinnossa

  Monessa organisaatiossa tehdään jo töitä robottikollegojen kanssa. Ne ovat löytäneet paikkansa taloushallinnon tiimeissä. Useimmiten ne hoitavat tietojen tarkistusta tai siirtoa, ja näin monet ovat saaneet robotista etenkin kiireapua. Robotit ovat yleensä keränneet työkuormansa pieninä palasina eri ihmisten rutiinitehtävistä, jotka ovat olleet ihmisillekin robotinomaista työtä tai joita ei ole aiemmin ehditty hoitaa kunnolla.

  Miten robotti saadaan osaksi työyhteisöä?

  Robottikollega tarvitsee perehdytyksen tehtäviinsä samoin kuin ihminen. Sille pitää päättää työnkuva ja opastaa tähän kuuluvat tehtävät sekä ohjelmistojen käyttö. Robotille pitää osoittaa työtila, palvelin sekä avata pääsy sen tarvitsemiin ohjelmistoihin. Robotti esitellään kollegoille ja tullaan tutuiksi.

  Robotin osaamisen kehittäminen varmistaa sen tekemän työn tehokkuuden ja laadun.

  Kun robotti ryhtyy työhönsä, pitää varmistaa, että se voi hyvin työssään. Hyvässä työympäristössä robotilla on tarpeeksi tilaa toimia, levytilan ja kapasiteetin muodossa. Sillä on riittävä osaaminen sekä selkeät ohjeet töiden hoitamiseen.

  Robottia pitää varautua tuuraamaan poissaolotilanteessa samoin kuin ihmiskollegaa. Robotti ei lomaile, joten se jättää hommansa hoitamatta vain sairastapauksessa, eli käytännössä vika- tai huoltotilanteissa. Robotin osaamisen kehittäminen varmistaa sen tekemän työn tehokkuuden ja laadun, aivan kuten ihmiselläkin. Sille pitää opastaa uudet ja muuttuneet säännöt sekä opettaa lisätoimintoja, kun se on oppinut edelliset riittävällä tasolla.

  Yhteistyö ja yhdessä tekeminen muiden osa-alueiden erityisosaajien kanssa nostaa robotin, kuten myös ihmiskollegan, tuottavuuden uudelle tasolle. Kun robotti ei pysty käsittelemään tapahtumaa, jolle ei ole vielä sääntöä tai jonka data on sille käsittämättömässä muodossa, se kutsuu avuksi tekoälykollegan, joka tulkitsee datan ja päättelee säännöt. Tämän jälkeen robotti pääsee taas jatkamaan omaa tehtäväänsä. Parhaimmillaan yhteistyö on saumatonta.

  Kun tietty tehtävä on kerran automatisoitu, on syntynyt uusi "normaali".

  Mitä roboteista sitten tykätään työkavereina?

  Kunhan ollaan tultu luottokavereiksi, väsymätön ja tarkka digikollega koetaan verrattomaksi apuriksi. Taloustiimin arki helpottuu nopeasti, kun samalla työajalla ehditään tehdä enemmän,  robotin huolehtiessa tiukasti aikatauluun sidotuista toistuvaistehtävistä.

  Töiden antaminen robottikollegalle on polku, josta ei ole kääntymistä takaisin. Kun tietty tehtävä on kerran automatisoitu, on syntynyt uusi ”normaali”. Töitä ei tulla enää siirtämään takaisin ihmiskollegalle, muuten kuin tilapäisesti. Tätä voisi havainnollistaa vaikkapa pyykin pesulla. Jos pyykinpesukone hajoaa, emme enää pidä vaihtoehtona ryhtyä pyykkäämään käsin. Hajonnut kone joko korjataan tai korvataan uudella. Samoin tapahtuu robotille tai muulle automaatiovälineelle annetun tehtävän kanssa. Voinemme kuitenkin todeta, että nämä ovat sellaisia hommia, joita ei tule ikävä.

  Kirjoittaja Sanna Kaarlejärvi on Suomen johtavia talousprosessien kehittäjiä ja Efiman CFO, Hänellä on kokemusta monien yritysten taloushallinnon kehittämisestä ja virtaviivaistamisesta. 

  Sanna on myäs yksi ensi kesän Eduhouse Summitin 2019 puhujista. Tule mukaan kuuntelemaan.

  Miksi juuri minä valitsisin eduStreamin?

  round-brain

  Asiantuntijoilta asiantuntijoille

  Kouluttajamme ovat itse aktiivisesti asiantuntijatyössä mukana ja tietävät, millaista tietoa tänä päivänä työelämässä ja käytännössä tarvitaan.

  round-speech

  Vuorovaikutteista oppimista

  Osallistu keskusteluun tai kysy kouluttajalta kysymyksiä chatissa. Saa reaaliaikaisia vastauksia kysymyksiisi.

  round-computer

  Toimii kaikilla laitteilla kaikkialla

  Käytä eduStreamia läppärillä tai mobiililaitteella. Se toimii missä ja milloin vain. Tarvitset vain nettiyhteyden.