Mikä sinua motivoi oppimaan?

Oppiminen on yksi elämän peruspilareista ja parhaassa tapauksessa jatkuva prosessi. Oppimisen avulla kasvamme, kehitämme uusia taitoja ja ymmärrämme ympäröivää maailmaa aina vain paremmin. Olemme kaikki kykeneviä oppimaan, mutta meitä motivoivat syyt voivat vaihdella paljonkin. Haastattelimme muutamia työkavereitamme ja selvitimme, mikä heitä motivoi oppimaan.

Erilaiset asiat vaikuttavat oppimiseen ja motivaatioon.

Tarpeet ja kiinnostus

 Tarve oli selkeä ja käytännöllinen oppimisen motivaattori, joka nousi esille usean kollegamme puheissa. Iiris ja Eveliina Suomen tiimistä kertoivat, että selkeä ja konkreettinen tarve uudelle osaamiselle motivoi heitä oppimaan. Anna Ruotsin tiimistä on samaa mieltä, mutta hän lisäsi vielä, että myös kiinnostus opeteltavaa aihetta kohtaan helpottaa oppimista ja lisää motivaatiota. Jos uudelle osaamiselle ei ole tarvetta eikä aihekaan oikein kiinnosta, oppimisesta tulee huomattavasti haastavampaa. Kun tarve ja kiinnostus oppimista kohtaan on kunnossa, tarvitaan vielä aikaa, jotta oppimiseen voi sitoutua. Anna totesikin haastattelussa, että sitoutuminen ja ajan löytäminen opiskelulle on usein vaikeampaa kuin kiinnostuksen herättäminen.

Henkilökohtainen kasvu ja kehitys

Yksi yleisimmistä syistä ihmisten oppimiselle on henkilökohtainen kasvu ja kehitys. Uuden oppiminen tekee meistä parempia versioita itsestämme, ja mikäs sen motivoivampaa kuin havaita osaavansa tänään enemmän kuin eilen. Tästä syystä kollegamme Thomas Norjasta ja Jon Ruotsista kertoivat varaavansa aikaa kalentereistaan itsensä kehittämiselle. Kun kalenterissa on valmis varaus opiskelulle, sitä on vaikeampi unohtaa tai vältellä. Näin he varmistavat jatkuvan kehityksen ja mahdollistavat osaamisen lisääntymisen.

Urakehitys ja ongelmanratkaisukyky

Urakehitys on usein henkilökohtaiseen kasvuun ja kehittymiseen linkittyvä motivaattori oppimiselle. Työelämässä on lisääntyvä tarve jatkuvalle uusien taitojen oppimiselle ja monilla aloilla muutos on jatkuvaa sekä tapahtuu nopeasti. Jokaisen meistä on pysyttävä mukana uusimmissa teknologisissa kehitysaskeleissa ja trendeissä. Norjan tiimimme Timo totesikin, että hänen osaamisalueellaan kuva- ja videotuotannossa tapahtuu jatkuvasti muutoksia ja työtavat sekä työkalut kehittyvät. Siksi hänen täytyy jatkuvasti päivittää osaamistaan ja etsiä uusia tapoja työn tekemiseen. Kyse ei aina ole pelkästään tarpeesta pysyä mukana muutoksessa. Luovuus on yksi tärkeä osa Timon työtä ja hän haluaa pystyä toteuttamaan uudet luovat ideansa mahdollisimman laadukkaasti. Uuden oppiminen parantaa siis hänen ongelmanratkaisukykyään ja laajentaa mahdollisuuksia toteuttaa itseään.

Miten oppiminen tapahtuu?

Viisi kuudesta haastattelemastamme kollegasta vastasi, että he oppivat parhaiten tekemällä. Kun joku toinen ensin ohjeistaa tai opettaa ja tehtävän pääsee sen jälkeen tekemään itse käytännössä, vahvistuu oppi heti konkreettisesti. Jon muistutti myös, että opettajalla on suuri vaikutus kiinnostuksen syttymiseen. Olemme varmasti kaikki törmänneet opettajaan, jonka esiintymistaidoissa olisi kehitettävää. Tällöin omakin kiinnostuksemme ja sitoutumisemme aiheeseen ja oppimiseen on kärsinyt. Aina motivaatio ei ole siis pelkästään itsestä kiinni.

💡 Vinkkejä motivaation kasvattamiseen

1. Aseta välitavoitteita: Lopputulos ei näytä niin kaukaiselta, kun se on jaettu pienempiin välitavoitteisiin. Pienten osien valmistuminen motivoi jatkamaan oppimista.
 
2. Pelillistäminen: Sekä Thomas että Anna jakoivat hyvän vinkin, miten motivaatiota voi lisätä tekemällä oppimisesta pelin. Esimerkiksi itsensä palkitseminen välitavoitteiden saavuttamisesta tai niinkin pieni asia kuin tehtävien yliviivaaminen listalta voi motivoida etenemään ja tekee oppimisesta pelimäistä.
 
3. Organisaatiokulttuuri, joka tukee oppimista: Hypätään suoraan tosiasioihin. Johdon on kannustettava henkilöstöä ottamaan aikaa kehittymiselle. Yksi keino tähän voi olla perinteisten suoritukseen perustuvien bonuksien lisäksi oppimisesta palkitseminen. Organisaatiossa voitaisiin muistaa heitä, jotka ovat suorittaneet uusia koulutuksia tai muulla tavalla oppineet uutta.

Learn or expire!

Oli oppimisen motivaattori sitten henkilökohtainen kasvu, uran kehittäminen, kiinnostus aihetta kohtaan tai käytännön ongelmanratkaisu, varmaa on, että oppimalla voimme kehittyä yksilöinä, tiimeinä ja organisaatioina. Autamme sinua matkalla kohti jatkuvaa oppimista ja varmistamme yhdessä kanssasi, että henkilöstösi pysyy motivoituneena ja tyytyväisenä.
 
Lue lisää modernista oppimiskulttuurista ja miten me voimme tukea henkilöstöäsi jatkuvassa oppimisessa.

Moderni oppimiskulttuuri

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: saat uusimmat uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso