Rahoitusarvopaperit taseessa voivat yllättää ikävästi

Viime viikolla oli puhetta yrityksen pidempiaikaiseen omistukseen tarkoitettujen pörssi- tms. osakkeiden arvonalentumisten verovaikutuksista. Mutta tiesitkö, että rahoitusarvopapereiden ja muiden vastaavien hyödykkeiden osalta tilanne on vieläkin kriittisempi? 


Monet yrittäjät omistavat myös rahoitusarvopapereita. Tällaisten instrumenttien täyttäessä rahoitusomaisuuden kriteerit arvonalentuminen pitää ottaa huomioon kirjanpidon tilinpäätöksessä heti. Näin siksi, että jos näiden todennäköinen käypä markkinahinta on tilinpäätöspäivänä hankintahintaa alempi, ne pitää merkitä tilinpäätöksessä enintään tähän todennäköiseen käypään arvoon.

Kriittisemmäksi tämän tekee nimenomaan se, että arvonalennukselta ei edes edellytetä pysyvyyttä. Siis toisin kuin pidempiaikaiseen omistukseen tarkoitettujen osakkeiden tai muiden vastaavien osalta.

Esimerkki: Jos yrityksellä on rahoitusarvopapereita 150.000 euron arvosta ja niiden tilinpäätöspäivän markkinahinta on 90.000 euroa, tilinpäätöstulosta pitää pienentää 60.000 euroa. Jos tulos ennen tätä on ollut esimerkiksi 50.000 euroa plussalla, niin tämän jälkeen virallinen tilinpäätöstulos onkin 10.000 euroa tappiollinen.


Mutta mitä sanoo verolainsäädäntö?

 

Rahoitusomaisuuteen kuuluvien rahoitusarvopaperien realisoitumaton arvonalentuminen ei ole verotuksessa vähennyskelpoista. Näin ollen virallisen tilinpäätöstuloksen osoittaessa tappiota verot pitää maksaa summasta, josta mainittua arvonalennusta ei ole vähennetty. Esimerkin tilanteessa siis 50.000 euron määrästä.

Muista, tappiollinenkin tulos voi johtaa veroseuraamuksiin.

 

Kirjoittajana toimii veroasiantuntija Kari Alhola. 

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: Saat viimeisimmät uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan postilaatikkoosi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso.

Tästä voit tutustua tietosuojaselosteeseemme.