Vastuullisuus teemana - Niina Ratsulan haastattelu

Haastattelimme kouluttajaamme, KTT Niina Ratsulaa Code of Conduct Companysta vastuullisuuden teemaan liittyen. Lue Niinan haastattelu alta!

Miksi kiinnostuit itse vastuullisuuden teemasta? 

"Kiinnostuin opiskeluaikoina 2000-luvun alussa Enron skandaalista – en voinut käsittää miten hyvämaineisen, vastuullisuudestaan tunnetun ja innovatiivisuudestaan palkitun yrityksen johto päätyi vankilaan mittavien väärinkäytösten seurauksena. Siitä lähtien minusta on ollut valtavan inspiroivaa pohtia, mitä vastuullisuus oikeastaan on ja miten se näkyy meidän omassa ajattelussa, käytöksessä, päätöksenteossa tai toisaalta organisaation tuotteissa, prosesseissa, brändissä ja työnantajamielikuvassa."

Sosiaalinen media pakottaa yrityksiä läpinäkyvyyteen ja yhä useammin yritysvastuun epäkohdat nousevat suuren yleisön tietoon. Miten tämä on muuttanut vastuullisuutta?   

"Se on muuttanut hyvässä ja pahassa. Hyvässä siinä mielessä, että monelle organisaatiolle on ikävien uutisotsikoiden kautta konkretisoitunut ikävät seuraukset jotka voivat koitua vastuullisuuden laiminlyömisestä. Tämä puolestaan on johtanut vastuullisuuden priorisoimisen osana tekemistä, ja monella nostanut vastuullisuuden toiminnan keskiöön, parhaassa tapauksessa strategiaan saakka.

Ilman varoittavia esimerkkejä ei moni ehkä vieläkään olisi herännyt asian tärkeyteen.

Pahassa siinä mielessä, että moni näkee vastuullisuuden nimenomaan ”keinona hallita mainetta ja huonoa julkisuutta”, mikä mielestäni on väärä motivaatio toimia vastuullisesti. Näen mieluimmin asian toisin päin: kun teemme asioita oikein ja vastuullisesti, hyvä maine seuraa perässä."

Vastuullisuustoimenpiteet voivat olla kalliita yrityksille. Miksi niihin tulisi silti panostaa? 

"Jos olet sitä mieltä, että vastuullisuus tulee kalliiksi, niin kokeile vastuuttomuutta ja hintalappu voi olla moninkertainen!"

Vastuullisuus on tutkimuksien mukaan suomalaisissa yrityksissä hyvällä tolalla, missä näkisit vielä olevan kehitettävää? 

"Suomalaisilla yrityksillä on keskimäärin valtavan kova halu toimia oikein ja vastuullisesti. Teen paljon asiakasprojekteja, joissa kirjataan ylös vastuullisuustavoitteita ja eettisiä periaatteita ja voin rehellisesti sanoa, että näissä keskusteluissa huokuu aito ja välitön halu toimia vastuullisesti.

Mielestäni teemme kuitenkin vielä paljon asioita paperilla, mutta emme tarpeeksi arjessa. Käytännössä jokainen organisaatio haluaa julistaa olevansa syrjinnästä, kiusaamisesta ja korruptiosta vapaa työpaikka. Se on helppo kirjoittaa, mutta astetta vaikeampaa on todella ottaa käyttöön konkreettisia toimenpiteitä syrjinnän ja korruption tunnistamiseksi ja kitkemiseksi. Tässä näen paljon kehitettävää, sillä syrjintää ja korruptiota meillä on paljon myös Suomessa. Tuleva yritysvastuulainsäädäntö tulee kirittämään tarvittavaa muutosta."

Tulemme julkaisemaan Eduhouse-palvelussa kevään aikana Niina Ratsulan koulutuksia vastuullisuusteemaan liittyen mm. sosiaalinen vastuullisuus ja ympäristövastuu. Tutustu myös tuoreeseen koulutuskokonaisuuteemme Taloudellinen vastuullisuus

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: saat uusimmat uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso