Vaatimukset IT-osaajia kohtaan kasvavat – Miten se näkyy tiimien toiminnassa?

Alati kasvavat vaatimukset IT-asiantuntijoiden roolia kohtaan ovat pysäyttäneet organisaatiot jatkuvan kehittymisen merkityksen edessä. Jatkuva osaamisen kasvattaminen on avainasemassa menestykseen, mutta kilpailevien prioriteettien ja vähäisten kouluttautumismahdollisuuksien keskellä se voi olla haastavaa. Pitäisikö jatkaa samalla tavalla kuin aina ennenkin, vai jotenkin vastata kasvaviin vaatimuksiin ja siten tukea tiimiä?

IT-osaajilla on ainutlaatuinen näkemys nopeasti kehittyvien pilvipalveluiden tuomista monimutkaisista haasteista ja mahdollisuuksista. Työssä pitää nopeasti ymmärtää, sisäistää ja edistää uusien työkalujen ja teknologioiden toimintaa sekä hyödyntää niitä auttamaan omaa organisaatiota, tiimiä tai asiakasta onnistumaan.

Jos totta puhutaan, se on monesti aika paljon vaadittu – etenkin kilpailevien prioriteettien, vaihtelevan tuen ja usein rajoitettujen kouluttautumismahdollisuuksien keskellä, jotka eivät ehkä sovi oppimistyyliin, tietotasoon tai edes liity suoraan rooliin.

Organisaatioiden vastaus kasvaviin vaatimuksiin

Muuttuvien vaatimusten keskellä organisaatiot luovat ja kehittävät rooleja pysyäkseen mukana innovaatioissa, mutta eivät usein löydä työntekijöitä, joilla olisi kaikki tarvittavat taidot. Työntekijöiden osaamisen kehittäminen on avainasemassa - World Economic Forumin Future of Jobs Report 2023 -raportti osoittaa, että 81,2 % kyselyyn vastanneista yrityksistä aikoo panostaa työn ohessa tapahtuvaan oppimiseen ja koulutukseen. Tämä on vastanneiden yleisin strategia organisaatioiden liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseksi seuraavan viiden vuoden aikana.

Työn ohessa tapahtuva oppiminen antaa mahdollisuuksia koko organisaation lisäksi yksittäisille työntekijöille, jotka haluavat edetä nykyisessä organisaatiossaan tai siirtyä uudelle urapolulle.

Jatkuva oppiminen hyödyttää yksilöä ja sitä kautta koko tiimiä

Panostaminen säännölliseen työn ohessa tapahtuvaan oppimiseen voi auttaa säästämään aikaa. Se puolestaan parantaa tehokkuutta sekä auttaa saavuttamaan kilpailuetua, tekemään työstä kivampaa ja luomaan vaikuttavampia juttuja kuin kukaan muu!

Uusien taitojen oppiminen antaa valtaa oman ammatillisen kehityksen yli ja siten myös tarjoaa uusia tapoja erikoistua nykyisessä roolissa, soveltaa uusia teknologioita sekä tunnistaa mahdollisuuksia tai uusia kasvupolkuja. Osaamisen karttumisesta tulevan voimaantumisen tunne mahdollistaa parempia tuloksia, jotka hyödyttävät koko tiimiä.

Kun ruokitaan oppimiseen kannustavaa ilmapiiriä, koko tiimin dynamiikka muuttuu

Osaamisen kasvattaminen parantaa myös tiimin dynamiikkaa. Uusien taitojen oppiminen voi auttaa erottautumaan tiimissä innovaattorina, jolla on syvä tietämys kriittisistä teknologioista. Taitojen kehittäminen mahdollistaa myös innovatiivisten ideoiden esille tuomisen, jatkuvan parantamisen ja innovaatioita ruokkivan ja kasvattavan kulttuurin luomisen.

Osaamisen jakaminen voi myös motivoida muita etsimään uusia taitoja. Se ruokkii ilmapiiriä, joka kannustaa oppimiseen, luovaan yhteistyöhön ja ammatilliseen kehittymiseen.

Taitavat ammattilaiset toimivat usein positiivisen muutoksen katalyytteina – he ovat ajatusjohtajia kollegoidensa joukossa, edistäen uusien teknologioiden ja menetelmien käyttöönottoa tiimeissä. Se voi olla ratkaisevan tärkeää organisaatioille, jotka navigoivat epävarmuudessa omilla aloillaan.

Sopiva tapa jatkuvaan oppimiseen koko tiimille

Oppimistyylit vaihtelevat yksilöittäin, joten on tärkeää löytää sopiva tapa kehittää juuri oman tiimin taitoja. Itseopiskelu ja ohjatut koulutukset verkossa ovat suosittuja tapoja oppia uutta.

Jos oppimisen omaehtoinen polku ei ole oma juttu, kannattaa hyödyntää sertifioitujen kouluttajien ohjaamia verkkokoulutuksia tai kokonaisia opintopolkuja IT-ammattilaisille, kaikille osaamistasoille. Sertifioitu kouluttaja tai oppimisen valmentaja on paras henkilö valmistamaan kohti vaativia sertifiointeja.

Nykyaikaiset valmennusohjelmat ja opintopolut verkkokoulutuksina tarjoavat saumattoman tavan kehittää taitoja työn ohessa, mikä mahdollistaa pysymisen askeleen edellä työssä ja alalla tapahtuvissa muutoksissa paljon pienemmällä vaivalla kuin aiemmin.

Lue miten Verohallinto ratkaisi alati kasvavat vaatimukset IT-osaajia kohtaan jatkuvan oppimisen avulla.

Jos olet valmis kehittämään tiimisi osaamista ja etenemään pilviteknologioiden huipulle, tutustu Eduhousen koulutuksiin ja löydä tiimillesi sopiva tapa kehittyä asiantuntijana!

Kasvata tiimisi pilviosaamista

 

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: saat uusimmat uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso