Verottaja kolkuttaa ovellasi myös kriisin jälkeen

Yrittäjä – joko näkyy valoa tunnelin päässä?

Tällä viikolla on ollut puhetta rajoituksista: pitäisikö niitä kiristää vai löysentää. Moni pelkää, että 1990-luvun virheet toistuvat.

Kriisin keskellä on vaikeaa pohtia tulevaa, kun kaikki energia menee nykyhetkessä selviytymiseen. Kuitenkin esimerkiksi makrotalouden näkökulmasta tulevaisuuden huomioiminen on välttämättömyys. Myös yrittäjän kannattaa hädänkin keskellä muistaa huominen.

 

Velka on maksettava tietysti takaisin ja itse velka ei luonnollisestikaan ole verotuksessa vähennyskelpoinen meno.

 

Yrittäjien korpivaellus jatkunee vielä pitkään. Kaikki mahdolliset taikatemput lienee tehty myös rahoituksen saralla. Kriisin aikana osa yrittäjistä on ottanut tai ottaa velkaa, osa taas on saanut tukia ja osa sekä että.

Niin tai näin, kriisin taituttua on velkojen maksun aika. Velkojen lisäksi myös verottaja voi kolkuttaa ovellasi. Tämä koskee myös tuen saajia: miten tuet käsitellään verotuksessa?

Velka on maksettava tietysti takaisin ja itse velka ei luonnollisestikaan ole verotuksessa vähennyskelpoinen meno. Korot sen sijaan pääsääntöisesti voidaan vähentää verotuksessa, kun ne liittyvät liiketoimintaan tulonhankkimismenoina. Vähennyskelpoisuus ei kuitenkaan päde tilanteisiin, joissa lainaa on otettu myös myöhästyneiden maksujen muodossa: Vaikka verotuksen viivästyskorkoja tukitoimena alennettiin ja hyvä niin, verotuksen korot eivät lainsäädännössämme ole vähennyskelpoisia. Tässä kädenojennus olisi verottajalta pieni, mutta tärkeä ele. Verojen korot pitäisi pystyä tässä tilanteessa vähentämään.

Entä saadut tuet ja niiden verotus? Moniko yrittäjä on moista ehtinyt edes pohtimaan? Valitettavasti lainsäädäntömme lähtee tässäkin siitä, että tuet ovat lähtökohtaisesti veronalaisia.

Esimerkki: Jos olet saanut 10.000 euron tuen, sitä ei tarvitse luonnollisestikaan maksaa takaisin. Tästä tuesta jää kuitenkin osakeyhtiölle pääsääntöisesti käyttöön vain 8.000 euroa, kun verottaja lohkaisee potista 20 %:n yhteisöveron. Tosin mikäli yhtiö näyttää tappiollisen tuloksen, vero ei tietenkään realisoidu.

Jos kuitenkin käy niin onnellisesti ja verotettavaa tuloa tulee hyvin onnistuneen syksyn johdosta, verottaja palkitsee tukienkin osalta veroilla. Tämä on nurinkurista, kun ajattelee, että moni on hakenut tukea pakon edessä esimerkiksi tilanteessa, jossa kaupan ovet on pitänyt sulkea ainakin osin viranomaisen määräyksestä. Siksi nyt olisi paikallaan pohtia, voisiko myös saaduista tuista tehdä verottomia. Lainsäädäntömuutoksen vaiva ei tältäkään osin ole ylipääsemätön.

Kriisi tai ei – verottaja verottaa aina. Kun pandemia on ohi ja takaisinmaksun aika tulee, tämä kannattaa pitää mielessä. Ikäviä yllätyksiä tuskin kukaan enää siinä vaiheessa jaksaa ottaa vastaan.

Krjoittaja on veroasiantuntija Kari Alhola. 

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: Saat viimeisimmät uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan postilaatikkoosi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso.

Tästä voit tutustua tietosuojaselosteeseemme.