LOADING...
 • Verotus Taloushallinto | 20.12.2018 | Anne Vanhala

  Yritysten omistajatiedot julkisiksi

  Kesällä 2017 tuli voimaan uusi rahanpesulaki, joka täsmensi muun muassa tilitoimistojen velvollisuuksia lain mukaisena ilmoitusvelvollisena. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt lain sisältämä velvoite selvittää yhteisön omistajat ja näiden tietojen rekisteröinti. Tässä blogipostauksessa pureudutaan siihen, miksi omistajatiedot tulee avata, ketä selvittämisvelvollisuus koskee ja mitä tämä käytännössä tarkoittaa tilitoimistoille ja näiden asiakkaille. 

   

  Miksi omistajatietojen osalta tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä?

  Rahanpesulaki on jo pitkään vaatinut tilitoimistoja selvittämään asiakkaidensa tosiasialliset edunsaajat osana asiakkaan tuntemisprosessia. Tietoa ei kuitenkaan ole ollut keskitetysti saatavilla, vaan se on lähtökohtaisesti pitänyt pyytää suoraan asiakkaalta. Uusi laki auttaa nyt tässä selvitystyössä, kun käyttöön tulee julkinen rekisteri sisältäen tiedot tosiasiallisista edunsaajista. 

  Isommassa kuvassa omistajatietojen avaamisella pyritään estämään rahanpesua ja terrorismin rahoittamista. Avoimuus myös tekee mahdollisen korruption ja veronkierron hankalammaksi, mikä on osa lain tavoitetta. Kasvoton yritys on nimittäin houkutteleva kehikko varoille ja omaisuudelle, joiden alkuperä ei kestä päivänvaloa.

  Ketä lain selvittämisvelvoite koskee?

  Omistajatietojen selvittämis- ja rekisteröimisvelvoite on hyvin laaja. Muutos koskee kaikkia eri yhteisömuotoja, eli osakeyhtiöiden ohella osuuskunnat, henkilöyhtiöt, yhdistykset ja säätiöt ovat velvollisia selvittämään tosiasialliset edunsaajat. Laki ei myöskään sisällä edellytyksiä esimerkiksi yhteisön koolle tai toimialalle, vaan se koskee lähtökohtaisesti kaikkia. Lakimuutos siis koskettaa yhtä lailla tilitoimistoja, ja myös heidän asiakkaitaan. Ainoa isompi poikkeus liittyy yhtiöihin, jotka ovat säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena (eli käytännössä pörssiyhtiöt). Pörssiyhtiöiden osaltahan arvopaperimarkkinalaki velvoittaa liputtamaan osakeomistukset, joten sääntely on niiden osalta jo valmiiksi tiukempaa.

  Lakimuutos siis koskettaa yhtä lailla tilitoimistoja, ja myös heidän asiakkaitaan.

  Mitä käytännön toimenpiteitä nyt tulisi tehdä?

  Laki siis vaatii, että yhteisön hallitus selvittää tosiasialliset edunsaajansa. Tosiasiallisella edunsaajalla tarkoitetaan aina luonnollista henkilöä, joka omistaa kyseistä yhteisöä joko suoraan tai välillisesti vähintään 25 prosentin verran. Varsinkin monimutkaisemmissa yritysrakenteissa ja useamman omistajan yhteisöissä ensimmäinen tehtävä onkin selvittää, kuka on laissa määritelty tosiasiallinen edunsaaja.

  Kun nämä tosiasialliset edunsaajat ovat selvillä, yhteisön tulee pitää heistä luetteloa, johon merkitään kunkin osapuolen osalta nimi, syntymäaika, kansalaisuus, asuinmaa sekä määräysvallan tai omistusosuuden peruste ja laajuus. Myöhemmin yhteisöjen tulee rekisteröidä nämä tosiasialliset edunsaajat heinäkuussa 2019 avautuvaan patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään rekisteriin.

  Yritysten omistajatietojen avaaminen on tervetullut muutos.

  Ketkä hyötyvät rekisterin tiedoista?

  Uusi rekisteri palvelee ensisijaisesti rahanpesulain mukaisia ilmoitusvelvollisia, joiden pitää selvittää asiakkaidensa tosiasialliset edunsaajat. Rekisteri on työkalu myös kaikille muille toimijoille, jotka hakevat tietoa sopimus- ja yhteistyökumppaniensa omistajista esimerkiksi kumppanin riskianalyysia varten. Kuka tahansa muukin voi hakea tiedot tosiasiallisista edunsaajista, sillä Suomessa on päädytty ratkaisuun, jossa rekisteri on täysin julkinen. Uudistus lisää siis merkittävästi omistajatietojen avoimuutta. 

  Uudistus lisää siis merkittävästi omistajatietojen avoimuutta.

  Yritysten omistajatietojen avaaminen on tervetullut muutos. Kuten todettua, muutos on avuksi rahanpesulain mukaisille ilmoitusvelvollisille mutta myös kaikille muille toimijoille, jotka haluavat ennakolta varmistaa taloudellisesti vastuulliset toimintatavat myös sopimuskumppanien ja näiden taustajoukkojen osalta.

   

  Kirjoittaja Anne Vanhala (OTK, MBA) on toiminut yritysten juridisena neuvonantajana jo vuosikymmenen ajan. Hänellä on laaja kokemus liikejuridiikasta ja yritysvastuusta. Hän on aiemmin työskennellyt asianajotoimistossa, tilintarkastusyhteisössä ja verohallinnon palveluksessa. Vuoden 2018 alusta lukien Anne on toiminut Bonfide Oy:n toimitusjohtajana ja avustaa toimessaan yrityksiä juridiikan, hyvän hallintotavan ja yritysvastuun kysymyksissä. Anne on myös pidetty ja kehuttu kouluttaja.

  Anne kirjoittaa vastuullisesta liiketoiminnasta Havuja Perkele -blogiin http://havujaperkele.fi/

  Voit tutustua Annen koulutussisältöihin tarkemmin eduStream -palvelussa.

   Tutustu eduStreamiin

  Aiheeseen liittyvää

  Miten itseään voi kehittää työn ohessa?

  Miten itseään voi kehittää työn ohessa?

  Jatkuva opiskelu on taloushallinnon asiantuntijoille...

  Kirjanpitäjän rikosvastuu – osa II

  Kirjanpitäjän rikosvastuu – osa II

  Kirjoittaja Teppo Laine on asianajaja ja osakas...

  Eduhouse Summit 2019 - Hyvillä koulutusmahdollisuuksilla palkitset taloushallinnon ammattilaisia

  Eduhouse Summit 2019 - Hyvillä koulutusmahdollisuuksilla palkitset taloushallinnon ammattilaisia

  Olemme tulleet siihen pisteeseen, jossa yleisesti ja...

  Oma käyttö arvonlisäverotuksessa - tunnista yleiset virheenpaikat!

  Oma käyttö arvonlisäverotuksessa - tunnista yleiset virheenpaikat!

  Oman käytön arvonlisäverotus on yksi haastavimmista...

  Miksi juuri minä valitsisin eduStreamin?

  round-brain

  Asiantuntijoilta asiantuntijoille

  Kouluttajamme ovat itse aktiivisesti asiantuntijatyössä mukana ja tietävät, millaista tietoa tänä päivänä työelämässä ja käytännössä tarvitaan.

  round-speech

  Vuorovaikutteista oppimista

  Osallistu keskusteluun tai kysy kouluttajalta kysymyksiä chatissa. Saa reaaliaikaisia vastauksia kysymyksiisi.

  round-computer

  Toimii kaikilla laitteilla kaikkialla

  Käytä eduStreamia läppärillä tai mobiililaitteella. Se toimii missä ja milloin vain. Tarvitset vain nettiyhteyden.