Kuka haluaa maksaa veroja miinustuloksesta?

Suodata blogiaiheen mukaan

Eduhouse blog

Blogissamme käsittelemme alan polttavia puheenaiheita.

Taloushallinto

Koronan jälkeen armottomat veronkiristykset?

Lue lisää

Taloushallinto

Älä unohda tärkeitä verohankkeita koronan keskellä!

Lue lisää

Taloushallinto

Rahoitusarvopaperit taseessa voivat yllättää ikävästi

Lue lisää

Taloushallinto

Verottaja kolkuttaa ovellasi myös kriisin jälkeen

Lue lisää

Taloushallinto

Onko oma pääoma syöty? Pääomalaina vai SVOP-rahastosijoitus?

Lue lisää

Kuka haluaa maksaa veroja miinustuloksesta?

By Kari Alhola, on 8 lokakuuta, 2021

Koronaepidemia saattaa johtaa tilanteeseen, jossa maksat veroja nolla- tai miinustuloksesta. Onko yrityksesi taseessa pörssiyhtiön osakkeita? Jos on, tämä blogikirjoitus koskee erityisesti sinua.

 


Esimerkiksi myös pienessä, hyvin menestyneessä yhtiössä osakkeen hinta on määräytynyt usein Verohallinnon ohjeen mukaisesti ja arvo on noussut kyseisen laskentatavan mukaan yllättävän korkeaksi. Arvon määrittämiseen liittyy usein myös tulkinnanvaraisuutta, jolloin arvo saatetaan joutua varmistamaan esimerkiksi ennakkoratkaisulla.

Jos osakkeita on tarjottu alhaisempaan hintaan (tai vaikkapa lahjoitettu), käyvän arvon ja maksetun hinnan välinen erotus verotetaan näissä tilanteissa työntekijällä palkkatuloa vastaavalla tavalla. Toki hieman alle (10 %) käyvän hinnan tilanteissa verotusta ei synny. Edellytyksenä on tällöin, että etu on henkilöstön enemmistön käytettävissä.

Uusi laki toisi helpotusta arvostukseen. Hallituksen esityksen mukaan jatkossa ”vähimmäisarvo” olisi yhtiön nettovarallisuus, joka saadaan yhtiön varojen ja velkojen erotuksena tietyin laissa määrätyin oikaisuin. Tällöin yksittäisen osakkeen hinta määräytyisi mainitulla perusteella (osakkeen matemaattinen arvo). Tämä alentaisi arvoa monissa käytännön tilanteissa merkittävästi ja helpottaisi henkilöstön osakkaaksi tulemista.

Säännös soveltuisi kuitenkin vain, jos osakeanti suunnataan henkilöstön enemmistölle. Pienissä menestyvissä yhtiöissä tämä voi toteutua suhteellisen vaivattomastikin, mutta hieman suuremmissa ei välttämättä. Laki(esitys) mainitsee myös mm., että hallituksen jäsenille osakkeita ei voisi tähän hintaan tarjota ilman veroseuraamuksia.

Hallituksen esitys on siis annettu ja uusien säännösten voimaantulo olisi sen mukaan 1.7.2020.

Topics: Verotus, Taloushallinto