Kohti palkitsevampaa työkulttuuria – 5 askelta elinikäisen oppimisen jalkauttamiseen työpaikalla

Yksi TikTokin tämän hetken suosituimmista trendeistä käsittelee tavallisia työtyytyväisyyttä nakertavia seikkoja. Tunnustetuin ilmiö niistä lienee tämä: työntekijät toivovat konkreettisia tekoja, joilla työnteosta tulisi motivoivampaa, reilumpaa ja inspiroivampaa, mutta jostain syystä tyytyväisyyttä pyritään toisinaan parantamaan töihin liittymättömillä asioilla.

Usein vastaus on pitsaperjantain järjestäminen.

Eleessä itsessään ei tietenkään ole mitään vikaa. Asian oikea ydin kuitenkin jää pitsalaatikoita toimistoon kiikuttaessa nopeasti jalkoihin.

Mitä sitten ovat ne työkulttuuria kehittävät teot?

Tehokas tapa rakentaa palkitsevaa ja motivoivaa työkulttuuria on mahdollistaa elinikäinen oppiminen työpaikalla. Kun kouluttautumisesta ja jatkuvasta oppimisesta tulee yritystä ja yksilöitä eteenpäin vievä voima, on kuka tahansa työssään innostunut ja inspiroitunut.

Entä miten elinikäisestä oppimisesta tehdään osa työelämää?

Elinikäinen oppiminen tarkoittaa nimensä mukaisesti tavoitetta siitä, että opimme uusia taitoja koko elämämme ajan niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin. Kuten Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo, elinikäisellä oppimisella voidaan tukea esimerkiksi mielekkäitä työuria, hyvää työllisyyskehitystä sekä yritysten kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Tässä blogissa käymme läpi askel askeleelta, miten elinikäisestä oppimisesta ja osaamisen johtamisesta tehdään osa työpaikan arkea sekä miten ne muuttuvat yrityksen ja sen yksilöiden voimavaroiksi.

1. Selvitä työntekijöiden kouluttamisen ja oppimisen nykyinen taso

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan – ja se pitää paikkansa tässäkin tapauksessa.

Kun prosessi aloitetaan tarkastelemalla kokonaiskuvaa ja sitä, missä nyt ollaan, on helpompaa arvioida, mihin suuntaan kannattaa lähteä. Tämä vaihe auttaa selkeyttämään, millaisia koulutusmahdollisuuksia työntekijöille nyt tarjotaan sekä miten tarjonta vastaa henkilöstön toiveisiin.

Miten yksilöt ja tiimit voivat tällä hetkellä kehittää osaamistaan? Entä mistä työntekijät löytävät tietoa kouluttautumisesta, ja onko tieto ajan tasalla? Näihin kysymyksiin vastaaminen luo hyvän pohjan, jonka päälle alkaa rakentaa koko työyhteisöä tukevaa kulttuuria.

2. Tarkenna työyhteisön oppimisen ja kouluttautumisen tavoitteet

Nyt saa unelmoida! Vain valinnan vaikeus on tielläsi.

Selkeiden tavoitteiden asettaminen auttaa rajaamaan vaihtoehtoja. Millaiset oppimisen tavoitteet ovat oikeasti mahdollisia saavuttaa, ja miten ne tukevat yrityksen missiota ja arvoja? Entä miten nämä asiat kulkisivat parhaiten käsi kädessä työntekijöiden odotusten ja toiveiden kanssa?

Kun elinikäisen oppimisen saavuttamiselle antaa merkityksen, kouluttautuminen ja oppiminen eivät ole pakkopullaa. Niistä tulee yrityksen toimintaa tehokkaasti kehittävä prosessi.

3. Tutustu työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin

Oppimisen tapoja on yhtä paljon kuin on opiskelijoita. Yksi oppii parhaiten etäkoulutuksessa luennoitsijan johdolla, toinen verkkokoulutuksessa itsenäisesti tehtäviä puurtaen, kolmas katsoo mieluiten webinaarin ja jakaa parhaat vinkit kollegoilleen sisäisessä palaverissa.

Millaisia oppijoita juuri meidän tiimissämme on? Mitkä opiskelun tavat herättävät eniten kiinnostusta? Kun myös yksilölliset tarpeet otetaan huomioon, on koko porukalle helpompi tarjota toimivaa ja monipuolista opiskelun kokonaisuutta. Kukaan ei jää mahdollisuuksista paitsi, kun vaihtoehtoisia tapoja opiskella on useampia.

Toimiva osaamisen johtaminen on tärkeä osa jatkuvaa oppimista.

4. Valitse monipuolinen yhdistelmä koulutuksia ja opetustapoja

Lopulta itse asiaan – pitäisi tehdä valinta, mistä koulutuksia, valmennuksia tai muita oppimisen palveluita omalle yritykselle hankkisi. Millainen palveluntarjoaja ja kokonaisuus tukisi oman yrityksen ja sen työntekijöiden tarpeita kaikkein parhaiten?

Learning as a Service -palvelumalli (LaaS) on erityisen hyödyllinen silloin, kun elinikäinen oppiminen halutaan sisällyttää kiireiseen työarkeen. Kattava palvelu tukee koko organisaation, tiimin tai yksittäisten työntekijöiden osaamisen kehittämistä – tai vaikka kaikkia samaan aikaan. Laaja tarjonta varmistaa, että jokaiselle löytyy sopiva tapa kehittää omaa osaamista.

5. Mittaa, arvioi ja juhli onnistumisia

Jotta voisi kehittyä, on tärkeää pysyä hyvin kartalla mahdollisuuksien ja tarpeiden muutoksista. Eli takaisin ensimmäiseen vaiheeseen – mikä toimii, ja mitä puolestaan voisi tehdä paremmin?

Kun työkulttuurin kehittämisen makuun on päässyt, eteenpäin tarpominen helpottuu joka askeleella.

Tuloksien mittaaminen, palautteen pyytäminen ja aktiivinen kehittyminen ovat kaikki tärkeitä osoituksia siitä, että työntekijöiden hyvinvointi ja toimivien työntekotapojen löytäminen ovat tärkeysjärjestyksessä korkealla. Onnistumisia puolestaan kannattaa aina juhlia, olipa aiheena sitten uuden taidon oppiminen tai ison opintokokonaisuuden suorittaminen!

Mikä olisi parempi tapa juhlistaa hyviä tuloksia kuin pitsatilauksen laittaminen eteenpäin?

Kiinnostuitko jatkuvan oppimisen mahdollisuuksista?

Työkulttuurin kehittämistä voi lähestyä monista eri näkökulmista käsin, mutta harva tapa on yhtä tehokas kuin elinikäisen oppimisen jalkauttaminen osaksi työntekoa. Me tiedämme, että oppiminen tukee menestystä, kasvua ja hyvinvointia tehokkaasti.

Kun nämä arvot löytyvät työkulttuurin ytimestä, on menestysresepti valmis.

Tuemme yrityksien kulttuurin kehittämistä tekemällä oppimisesta elämäntavan. Tutustu Balancolaisten kokemuksiin jatkuvan oppimisen kehittämisestä työpaikalla tai ota yhteyttä saman tien ja aloita yrityksesi oppimismatka!

Tilaa uutiskirjeemme

Pysy ajan tasalla: saat uusimmat uutiset, päivitykset ja vinkit suoraan sähköpostiisi.

Haluatko kokeilla palveluamme? Aloita 7 päivän maksuton kokeilujakso